1 op de 5 scheidingen (7.000 op de 35.000) is een vechtscheiding en 1 op de 5 kinderen die bij moeder wonen, 20%, heeft geen contact met vader. Er lijkt een verband te bestaan tussen vechtscheidingen die doorgaans in een slechte omgangsregeling resulteren: vaders plegen dan, uit wanhoop, relatief vaak zelfmoord (1 op de 2.000).

experience-is-a-hard-teacher

De journalist Ton Lankreijer heeft op verzoek van een vader die dat vervolgens ook heeft  gedaan een boek geschreven dat net uit is gekomen; het ‘Zwartboek Frank – Zelfmoord na Vechtscheiding’, waarin is beschreven hoe schrijnend de realiteit zich ontwikkelen kan als een vader z’n kind niet meer te zien krijgt; zie EenVandaag.

11698889_886355314767962_1529471521641933197_oVechtscheidingen: vaak een meedogenloze strijd; beide ouders letten te lang op hun eigen belang, gaan daar vaak mee door; vergeten (onderschatten) het belang van hun kind(eren), bij wie dit  leidt tot angststoornissen en hechtingsproblemen.

Eigenlijk zou je als vader en moeder al voor de geboorte van je kind (tijdens de zwangerschap) een ouderschapsplan moeten maken, dat je om de, bijv., twee jaar zou moeten bijstellen; dan zou het belang van de kinderen ongetwijfeld beter zijn geborgd.  Kinderen hebben recht op goed ouderschap, ook als hun ouders uit elkaar gaan. Heb je een plan dat helpt om vechtscheidingen te voorkomen of wil je er meer over weten? Zie dan de nieuwe website Divorce Challenge van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Meer weten?