Een mediation (opdracht) aangaan, hoe?

Wil je als mediator een opdracht voor een mediation aanvaarden? Dan is het verstandig eerst na te gaan of die kan worden gezien als een fictieve loondienstbetrekking met jouw opdrachtgever.

Op verzoek van de NMv; de beroepsvereniging voor professionals in mediation heeft  ALEX mediation, voor meer duidelijkheid daarover, het artikel Mediationovereenkomst vs VAR, Modelovereenkomst en Wet DBA geschreven (click op de link om het gratis te downloaden).

De Stichting Kwaliteit Mediators (SKM), de uitvoerder van het MfN-register en eigenaar van de MfN-modelmediationovereenkomst, zal dit model niet laten toetsen en raadt de NMv en de leden aan dit te volgen. Met die aanpassing heeft de NMv de gewenste duidelijkheid gecreëerd en het artikel geplaatst in haar nieuwsbrief nr. 6 (juli).

De NMv organiseert op 22 september aanstaande een PE-carrousel in de Mariënhof in Amersfoort met onder meer ook twee maal een workshop over dit onderwerp, verzorgd door ALEX mediation.

.
581797_176708312492294_1196556739_n
 (Zorg dat je weet wat je doet)

2 gedachten over “Een mediation (opdracht) aangaan, hoe?”

 1. Dankjewel voor dit artikel over mediation. Ik kan me voorstellen dat het belangrijk is om na te gaan of je loondienstbetrekking geldt voor de opdracht. Ik zal de links eens bekijken.

  1. Beste Pim, Ben je officieel geen ondernemer (Eenmanszaak, V.O.F. of B.V.), dan betreft het neveninkomsten in Box 3, voor zover de opdracht (op zich al een overeenkomst) resulteert in een mediationovereenkomst en je vervolgens partijen, dan wel hun opdrachtgever zelf factureert.
   Zorg dat je vooraf duidelijk hebt wat de spelregels zijn, zodat je achteraf geen problemen krijgt met je eventuele werkgever of uitkeringsinstelling; met je opdrachtgever; met partijen, of met de Belastingdienst.
   Ben je officieel wel ondernemer, dan is nog van belang of je de opdracht accepteert via eigen acquisitie of tussenkomst van een andere ‘rechtspersoon’ (zoals een bureau/bedrijf) en wat je daarmee dan onderling hebt geregeld rond het aangaan van een mediationovereenkomst, rekening houdend met – onder meer – de Wet DBA en de AVG.
   Wil je meer weten, dan is een afspraak daarvoor zo gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *